سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اخبار ضد و نقیض از فرار قذافی به الجزایر

انقلابیون لیبی می‌گویند در حال حاضر تقریبا کنترل کامل طرابلس، پایتخت لیبی را در اختیار دارند و تنها در چند منطقه با مقاومت طرفداران سرهنگ معمر قذافی رو به رو شده‌اند. درگیری‌های پراکنده ای در اطراف فرودگاه بین المللی طرابلس میان طرفین روی داده اما مرکز شهر عمدتا آرام است. با این حال در راس لانوف، شهر بندری نفت خیز، هواداران سرهنگ قذافی در برابر حملات انقلابیون مقاومت می کنند. انقلابیون در حال آماده شدن برای حمله به شهر سرت، زادگاه سرهنگ قذافی هستند. این شهر، آخرین پایگاه عمده قذافی به شمار می‌رود. این در حالی است که اخبار ضد و نقیضی درباره فرار قذافی از لیبی منتشر شده است. روز گذشته الشرق الاوسط به نقل از انقلابیون لیبی اعلام کرد که کاروانی متشکل از 6خودروی ضد گلوله مرسدس بنزمتعلق به معمر قذافی و مسئولان ارشد لیبی از این کشور به الجزایر وارد شد. خبرگزاری مصرنیز گزارش داد که انقلابیون نتوانستند این خودروها را تعقیب کنند چرا که این خودروها بسیار مجهز و پیشرفته بودند و انقلابیون امکانات لازم در این زمینه را نداشتند. الجزایر این اخبار را تکذیب کرده است.

 

درخواست دبیرکل سازمان ملل

در همین حال بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل از جامعه جهانی خواسته تا با همکاری با یکدیگر، نظم را در لیبی برقرار کرده و به درگیری ها پایان دهند. وی گفت :بحران لیبی وارد مرحله جدیدی شده و در این مرحله، تاکید باید بر انتقال نرم و آرام قدرت باشد. دبیرکل سازمان ملل که پس از نشستی در سازمان ملل سخن می گفت افزود: نیاز فوری برای پایان دادن به درگیری ها و برقراری ثبات وجود دارد. او گفته است رهبران کشورها باید به لیبی برای مقابله با بحران انسانی موجود کمک کنند. لیبی در حال حاضر با کمبود آب آشامیدنی، مواد غذایی، سوخت و تجهیزات پزشکی رو به رو است و این مسئله، جان میلیون ها نفر را به خطر انداخته است.

 

شروط اتحادیه آفریقا برای به‌رسمیت شناختن مخالفان قذافی

این در حالی است که به گزارش دویچه وله اتحادیه آفریقا، شورای ملی انتقالی لیبی را نماینده مشروع مردم لیبی نمی‌داند. نمایندگان این اتحادیه در نشست جمعه که در پایتخت اتیوپی آدیس آبابا برگزار شد، خواستار تشکیل یک دولت فراگیر در لیبی شدند. این اتحادیه خواستار حضور تمام گروه‌ها از جمله طرفداران دیکتاتور فراری لیبی، معمر قذافی هستند. قابل ذکر است که معمر قذافی تا کنون بزرگ ترین پشتیبان مالی اتحادیه آفریقا بود که 9 سال پیش به سرپرستی او بنیان گذاشته شد. نمایندگان اتحادیه آفریقا در نشست روز جمعه همچنین خواستار تشکیل کمیته آشتی ملی و برگزاری انتخابات آزاد در لیبی شدند. جاکوب زوما، رئیس ‌جمهور آفریقای جنوبی در این نشست تأکید کرد، تا زمانی که نبرد در لیبی ادامه دارد شورای ملی انتقالی لیبی نمی‌تواند نماینده مشروع مردم لیبی باشد. رئیس ‌جمهور آفریقای جنوبی که ریاست اتحادیه آفریقا را نیز بر عهده دارد، خواستار آتش‌بس فوری در لیبی شد. تا کنون 20 کشور از 54 کشور عضو اتحادیه آفریقا شورای ملی انتقالی لیبی را به رسمیت شناخته‌اند اما برخی از اعضا مانند زیمباوه به شدت مخالف این شورا هستند.

 

تلاش‌های قذافی برای پایان جنگ با ناتو

از سوی دیگر روزنامه گاردین روز جمعه گزارش جالبی از اسناد محرمانه‌‌ معمر قذافی منتشر کرده است. گزارشگر گاردین در طرابلس نگاهی داشته به اسناد و مدارک محرمانه‌ای که از تلاش معمر قذافی برای پایان جنگ در لیبی خبر می‌د‌‌‌هند. قذافی که از آغاز جنگ زمینی ناتو در لیبی هراس داشته است، تلاش کرده با شخصیت‌های شناخته شده و مطرح از هنرپیشگان هالیوود گرفته تا سناتورهای آمریکایی ارتباط برقرار کند و از آن ها بخواهد میانجی‌ صلح شوند. یکی از مهم‌ترین این افراد نماینده کنگره آمریکا، دنیس کوچینی بوده است.

معمر قذافی تلاش کرده با کمک یک واسطه در آمریکا، دنیس کوچینی را متقاعد کند دست به "مأموریت صلح" بزند و به لیبی سفر کند. حکومت قذافی تضمین کرده بود که تمامی هزینه‌های این سفر را متقبل خواهد شد. آقای کوچینی در گفت‌وگو با روزنامه گاردین صحت این مورد و علاوه آن بر گفت‌وگویی در همین زمینه با نخست ‌وزیر لیبی، بغدادی علی المحمودی را تصدیق کرده است.

این نماینده کنگره آمریکا به گاردین گفته است که وضعیت لیبی از نظر او نامطمئن‌تر از آن بوده که او بتواند دست به اقدامی در جهت صلح و انجام چنین سفری بزند. روزنامه گاردین در این گزارش به اسنادی اشاره کرده است که خبر از تلاش قذافی برای وارونه نشان دادن اعتراضات مردمی در کشورش می‌دهند.

در میان این اسناد پیش‌نویس سخنرانی‌های قذافی نیز وجود دارد که در آن ها تأکید شده «ناآرامی‌های لیبی انقلابی مردمی نیست و از سوی القاعده هدایت می‌شود». قذافی در گفت‌وگو با خبرنگاران هر بار جملاتی از این قبیل را تکرار می‌‌کرد و با تأکید بر "القاعده" تلاش داشت سرکوب خونبار مخالفان خود را توجیه کند.

گاردین در مورد چگونگی دسترسی به این اسناد یا مبلغ احتمالی که بابت آن ها پرداخت شده، سکوت کرده است. احتمال داده می‌شود که مخالفان قذافی پس از تصرف مقر معمر قذافی، موسوم به مجتمع‌ "باب ‌‌العزیزیه"، امکان دسترسی به این اسناد را برای گزارشگر گاردین فراهم کرده باشند.

 

صحنه های فجیع بیمارستان ابوسلیم

روز جمعه بیش از 200 جسد متلاشی و تجزیه شده در بیمارستانی در یکی از مناطق طرابلس، پایتخت لیبی کشف شد. به گزارش بی بی سی اجساد مرد و زن و کودک در روی تخت ها و راهروهای بیمارستان ابوسلیم دیده می شود. بر اساس این گزارش هنوز معلوم نیست که قربانیان چه کسانی هستند اما برخی از آن ها غیرنظامی و برخی نیز مزدوران آفریقایی به نظر می رسند. این بیمارستان به دلیل درگیری های شدید در اطراف و نیز فرار پزشکان و پرستاران بسته شد و بیماران به حال خود رها شدند تا جان دادند. منابع لیبیایی همچنین اعلام کردند تک‌تیراندازهای مستقر در اطراف این بیمارستان مانع انتقال و یا ورود هر فردی به بیمارستان می‌شدند و به دنبال این اقدامات افراد مجروح به دلیل نبود مراقبت‌های ویژه درگذشتند. در ادامه یک گروه از جمعیت بین‌المللی هلال احمر بیماران زنده مانده در این بیمارستان را به منطقه‌ای دیگر منتقل کردند. از سوی دیگر سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد که اسناد و مدارکی در دست دارد که نشان می‌دهد، نیروهای قذافی بیش از 150 زندانی در طرابلس را کشتند. این سازمان در ادامه اعلام کرد: زمانی که انقلابیون لیبی مقر قذافی واقع در باب العزیزیه را به دست گرفتند، این زندانی‌ها سعی داشتند فرار کنند و نیروهای قذافی بیش از 150 تن را به قتل رساندند.

روزنامه خراسان